mandag den 12. september 2011

Ukulele-jam

Alen Meskovic

Udkommer d. 29-09-2011

Ukulele-jam er en udviklingshistorie om at vokse op i en flygtningelejr i skyggen af en krig. Handlingen udspiller sig i en fiktiv kroatisk by ved Adriaterhavskysten i perioden 1992-94, hvor den 14-årige bosniske dreng, Emir, ankommer med sine forældre.

Lejren, et tidligere feriecenter i forfald, er et eksjugoslavisk mikrokosmos med et bredt og farverigt persongalleri bestående af højreorienterede patrioter, langhårede heavy metal-fans, børn, unge og voksne med forskellig social og etnisk baggrund. Emirs far stiller sig på ”Musklernes torv”, feriecentrets parkeringsplads, hvor lejrens mænd står og tilbyder deres arbejdskraft, men han bliver sjældent samlet op.

Emir savner sin storebror, der er i serbisk koncentrationslejr, og ser op til lejrens ældre, langhårede drenge. De scorer piger, hører fed musik og holder bålfester på stranden, mens de voksne sidder klistret til tv-skærmen og følger med i nyhederne. Han får sit første kys, skaber nye relationer og bliver en del af fællesskabet. Men så bryder krigen mellem kroater og bosniere pludselig ud som ’endnu en krig’.

Forholdene mellem lejrens beboere ændres i takt med den massive mediedækning. Emirs bosniske venner flygter fra lejren til Sverige; ”landet hvor selv nynazister kan lide bosniere”, og hvor man har noget så utænkeligt som ”musikbiblioteker”. Emir bliver tilbage med sine forældre, der ikke ønsker at rejse, og han må i stedet finde en ny omgangskreds uden for lejren.

Ukulele-jam er en sjældent livsbekræftende roman om at være ung og identitetssøgende i 90’ernes Balkan; i en blodig tid præget af selvtægt, hadsk tone og opdeling i dem og os. Det er en dannelseshistorie om at holde fast i hverdagens normalitet og ungdomslivet på trods af det smalle spillerum og de voldsomme ydre omstændigheder. Om musik, kærlighed og venskab midt i en sort tid. Om undertrykkelse, udlængsel og en ukuelig optimisme i en periode af livet, hvor identiteten formes.


Fakta om bogen
Type Bog
ISBN 9788702109238
Udgave 1
Udgivet 2011
Omslagsgrafiker Christian Ramsø - WAP
Vejledende pris: 299,00

Ingen kommentarer:

Send en kommentar