onsdag den 28. september 2011

Sov nu, for satan

NYHED fra Carlsen

Adam Mansbach 

Den danske rapper Per Vers har oversat den amerikanske bestseller Go the fuck to sleep, som Carlsen udsender med titlen Sov nu, for satan.Den strøg ind som nr. 1 på Amazon.com’s bestsellerliste, inden den overhovedet var udkommet. TV kanalen Fox 2000 købte straks rettighederne, og skuespilleren Samuel L. Jackson har indspillet den som lydbog. Flere hundrede tusinde solgte udgaver senere udkommer børnebogen og kultfænomenet nu også på dansk i en udgave oversat af rapperen Per Vers.

Historien om Go the fuck to sleep, som på dansk hedder Sov nu, for satan, er et studie i hvordan viral markedsføring kan mobilisere masserne, for oprindeligt opstod Adam Mansbachs idé om at skrive bogen som en statusopdatering på Facebook, som vennerne bakkede begejstret op om. Og flere måneder, før bogen skulle udkomme, blev dele af den lækket på Twitter, og så begyndte bestillingerne ellers at vælte ind. Tanken om en bog blev oprindeligt til, fordi Mansbach ikke at kunne få sin toårige datter, Vivien, til at sove. Og med en blanding af søde børnerim, frække tegninger og eder og forbandelser er den en parodi på den klassiske godnathistorie.

'Den er i al sin simpelhed et virtuost mesterværk. Så enkel at det næsten svider. Den største udfordring med at oversætte den, var, at dansk let kommer til kort over for det mere ordrige engelsk, når man skal rime. Så mange variationer af ”sov” findes der alligevel ikke,” siger Per Vers: ”Med hensyn til bandeordene var de også svære at matche, for at bogen ikke skulle få for hård en klang på dansk. For folk over 30 år er ”fuck” et aggressivt ord, der ligger lige på grænsen til ruskevold, hvorimod man nemmere kan forestille sig en resigneret far, der siger ”sov nu for satan”.” I USA kalder anmeldere bogen for genial, men omvendt har Mansbach – der er svensk gift – angiveligt også modtaget stærke svenske reaktioner: ”Svenskerne var dybt fornærmede over bogen. Der var nogle der kaldte mig psykotisk og mente jeg burde indlægges.”

Fakta om bogen                                               Fakta om e-bogen
Titel: Sov nu, for satan                                   Omfang: 40 sider  
Forfatter: Adam Mansbach                            Pris: 55 kr.    
Illustrationer: Ricardo Cortés
Oversættelse: Per Vers
Omfang: 40 sider
Pris: 99,95 kr.

Er netop udkommet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar