mandag den 19. september 2011

En stærk beretning om et liv med en misbruger i familien

Marianne M
Vi medafhængige – en beretning om et liv i medafhængighed
Vi medafhængige er en stærk beretning om et liv med en misbruger i familien. Det er den første danske bog, der i jeg-form beretter om et liv i medafhængighed.

Et intenst møde med Per Olov Engquists teaterstykke Billedmagerne om Selma Lagerlöf gør Marianne opmærksom på fænomenet ’medafhængighed’ og bevirker at hun må tage sit liv op til revision og stille sig selv de smertelige spørgsmål: Er jeg et menneske som ikke blot er offer for min mands alkoholisme, men som i forsøget på at beskytte og forskønne, omdigter virkeligheden og fabrikerer undskyldninger, fornægter sandheden og dermed gør mig til medskyldig eller ’medafhængig’ i hans alkoholisme? Det er denne offer- og –medskyldige rolle og dens mange psykologiske konsekvenser for den medafhængige, Marianne kredser om i sin skelsættende levnedsskildring.


Afhængighed i form af alkoholisme, stofmisbrug, ludomani osv. er et velkendt og velbeskrevet fænomen. Medafhængighed er derimod et mindre kendt begreb, og bogen er derfor forsynet med en efterskrift af tidligere socialoverlæge Peter Ege, der giver en generel beskrivelse af medafhængighed. Det er forfatterens og forlagets håb, at denne efterskrift kan sætte forfatterens personlige beskrivelse og læserens oplevelse ind i en bredere sammenhæng. ”Med begrebet medafhængighed sættes en diagnose på de pårørende, og de pålægges et ansvar – og måske endda en skyld - for den afhængiges misbrug. Den medafhængige har ligesom misbrugeren et afhængighedsproblem, ikke af et stof, men af bestemte følelsesmæssige relationer til andre mennesker”. Af Peter Eges Efterskrift.

I forbindelse med udgivelsen bliver der oprettet en facebookprofil, hvor pårørende til misbrugere og andre interesserede kan mødes og udveksle erfaringer. Profilen kommer til at hedde: Marianne M.

Fakta om bogen
Titel: Vi medafhængige – En beretning om et liv i medafhængighed
Forfatter: Marianne M
Omfang: 192 sider
Pris: 349,95 kr.

Fakta om e-bogen
Omfang: 192 sider
Pris: 149 kr.

Udkommer torsdag den 29.september 2011

Ingen kommentarer:

Send en kommentar