Af Helle Skov Wacher
Foto: Franne Voigt
Forfatteren Morten Sabroe har gjort det igen: Leveret en dybt alvorlig og meget humoristisk selvbiografi, Fader vor. Det er bogen, hvor han river billederne af sin berømte far, Den Gyldenblonde, og sin endnu mere berømte farfar, folketingsmanden og børnevennen Peter Sabroe, ned. Og imens han rejser billedet af Den Nye Nærværende Far, spørger han: ”Hvordan var du egentlig selv som far?”. Vi har sat forfatteren stævne for at høre mere om bogen og faderrollen.
Har faderrollen ændret sig meget siden du selv var barn?
”360 grader, mindst! Da jeg var barn, var det kun mødrene der dukkede op i vores verden med varm chokolade og boller. Fædrene så vi ikke, de tjente pengene, læste avis og talte knap med deres børn. I dag skubber fædrene barnevogne rundt om Søerne. Man kan vælge at betragte dem som helte eller - som Uffe Buchart har gjort - som kastrerede mænd. Jeg hælder til det første. Der er ingen modsætning mellem at være en nærværende far og rigtig mand, tværtimod. Det er cool. Bare se på Brad Pitt. Det er det fedeste i verden at kunne begge dele.”
Er det nødvendigt at møde sin fortid for at forstå sig selv?
”Det er nødvendigt at slå, sparke, rive, skyde sig fri af den, hvis den begrænser ens udfoldelse. Utroligt mange mennesker er bundet af svigt i deres barndom, og hvis ikke de bliver bevidste om dem, vil de være bundet af dem til de går i graven.”
Er der adfærdsmønstre i forhold til din far og hans til sin, som du kan genkende hos dig selv som far?
”Nej. Jeg tilhørte en generation af pionerer. Vi var med til fødslen, vi lagde ble på, vi købte babymos i Irma, vi gik med Snugli, vi var lige så stor en revolution som kvindebevægelsen. Vi var de første, og mange af os stak af, fordi det var for svært og for nyt at være mand og far på en gang, men vi vendte tilbage for at prøve igen.”
Hvad kan man lære af at læse bogen?
”Det jeg håber på er at den ikke kun er en erkendelsesrejse for mig, men også for den der læser den. At den får læseren til at tænke over sig selv og sit eget liv. Den kan i høj grad også læses som en roman, og som sådan skal den først og fremmest underholde, og det krydser jeg så fingre for at den gør.”
’Fader vor’ handler om dit fædrene ophav, ligesom ’Du som er i himlen’ handlede om din mor. Er du færdig med det selvbiografiske element nu?
”Jeg har stadig tonsvis af dramatisk og hårrejsende stof fra mit liv, det er ikke til at sige om det pludselig materialiserer sig som roman eller selvbiografi, det må tiden vise. I øvrigt er de to bøger i mine øjne ikke bøger om min far eller min mor, men to meget forskellige bøger, hvor den ene handler om tilgivelse og den anden om at komme til sig selv og befri sig fra de skygger der holder én fast.”
Faktaboks 1 om bogen:
Fader vor kan læses både som roman og som erkendelsesrejse. Det er historien om hvordan de fleste mennesker bærer de svigt de har fået som børn, videre og gentager dem som voksne. Hvordan kommer man fri? Hvordan kommer man til sig selv?
”Jeg kan hjælpe dig på vej og sige at det er noget med kærlighed,” skriver Sabroe og citerer James Dean i Øst for Paradis, ’A man has a choice, and the choice is what makes him a man’.
”Det er et valg om man vil svare den der spørger. Det er et valg om man vil se op fra det man er i færd med, og se den der står foran én. Det er et valg om man vil sparke bolden hen til den dreng der står og venter på at den kommer, så han kan sparke den tilbage. Det er et valg om man vil gå ud af sig selv, ud til de andre. Det er et valg der altid findes, ligegyldig hvad der har fået en til at lukke sig inde i sig selv.”
Fader vor er en bog om kærlighed og om hvad fraværet af den gør ved mennesker. Den er netop udkommet på Politikens Forlag. Pris kr. 300, 296 sider.
Faktaboks 2 om forfatterne:
Morten Sabroe (f. 1947) er kilde til et omfattende forfatterskab – senest thrilleren ’Det 13. spil’ (2010) samt de to bestsellere ’Kærlighedskrigeren’ (2008) og ’Du som er i himlen’ (2007).
Faktaboks 3: Anmelderne skrev:
***** Politiken
***** Ekstra Bladet
***** Jyske Vestkysten
”Stort, flot og godt: Morten Sabroe har skrevet en underholdende roman på et højt kunstnerisk niveau” Ulrik Gräs, Jyske Vestkysten
”Morten Sabroe leverer et magisk selvbiografisk skrift (…) Det er mere end skønt at pløje sig gennem hans rå og energiske fortælling” Svend Skriver, Ekstra Bladet
”Hvis man kunne lide moderportrættet, vil man også kunne lide det af faderen.” Lilian Munk Rösing, Information
”Morten Sabroe er stort se ude af stand til at skrive en dårlig sætning. Der er ild i sproget.”
Klaus Wivel, Weekendavisen
”Humoren, sansen for komik og surreel slapstick, og selvironien … Sabroe har modet til virkelig at udstille sig selv som det, Casper Christensen mindeværdigt definerede som: ”klovn”. Mikkel Bruun Zangenberg, Politiken
Ingen kommentarer:
Send en kommentar