torsdag den 19. maj 2011

Udgivelser i Maj fra Gads Forlag


Amy Chua
Kampråb fra en tigermor

Alle forældre ønsker at gøre, hvad der er bedst for deres børn. Denne bog viser, at kinesiske forældre har en grundlæggende anden måde at gøre netop det på. Hvor vestlige forældre lægger vægt på at respektere deres børns selvstændighed og opmuntrer dem til at forfølge deres drømme, så anstrenger kinesiske mødre sig, ifølge Amy Chua, på, at forberede deres børn på fremtiden ved at stille meget store krav – og derigennem udstyre børnene med ikke blot færdigheder, men med disciplin og højt selvværd.

Kampråb fra en tigermor har vakt enorm opsigt på verdensplan siden den udkom i USA i januar 2011. Bogen er en hudløst ærlig, ofte meget morsom og helt igennem provokerende fortælling om amerikansk-kinesiske Amy Chuas opdragelse af døtrene Sophia og Lulu. En opdragelse som vil forekomme de fleste vestlige forældre meget ekstrem. Amy Chuas døtre har fx aldrig fået lov til at:

  • overnatte hos en veninde
  • have en legeaftale
  • deltage i en skolekomedie
  • beklage sig over ikke at måtte deltage i en skolekomedie
  • se tv eller spille computerspil
  • vælge deres egen fritidsaktiviteter
  • ikke at være nummer et i klassen i alle fag - bortset fra drama og idræt
  • spille andre instrumenter end klaver eller violin
  • ikke at spille klaver eller violin

Kinesiske tigermødre ser barndommen som en træningsperiode. For Amy Chuas døtre indebar det undervisning i kinesisk, matematikprøver på tid og minimum 2-3 timers daglig øvetid på deres instrumenter – uden pause i ferier og med dobbelt pensum i weekenderne. Og resultaterne er ikke udeblevet: Begge piger er exceptionelt dygtige studerende, Sophia optrådte i Carnegie Hall som 14-årig og Lulu har vundet flere priser for sit violinspil.

Men prisen for de imponerende resultater har været høj. I bogen oplever vi Amy true sin ældste datter med at brænde hendes tøjdyr, hvis ikke hun spiller et musikstykke perfekt. Og vi hører om Amys kampe med den viljestærke Lulu fra datteren er kun tre år gammel – kampe, som kun bliver mere ekstreme som årene går.

Amy kræver imidlertid lige så meget af sig selv, som hun kræver af sine døtre, og igennem sit gigantiske engagement og den enorme mængde tid hun investerer i pigernes opdragelse, skinner hendes store kærlighed til pigerne også igennem.


KAMPRÅB FRA EN TIGERMOR afdækker sammenstødet mellem vestlige og kinesiske opfattelser af opdragelse og forældreskab, men er til syvende og sidst fortællingen om en mors håb på sine døtres vegne og om de risici, hun er parat til at løbe for at sikre dem den bedst mulige fremtid.

Amy Chua underviser i jura på Yale. Hun har skrevet flere bøger om globalisering og politiske og økonomiske forhold.

Amy Chua
Kampråb fra en tigermor
Oversat af Lars Rosenkvist
224 sider
Pris: 249 kr.

Udkommer 30. maj 2011





Suraya Sadeed
Den forbudte pigeskole
En kvindes modige kamp for Afghanistans børn

Efter at Sovjetunionen i 1979 invaderer Afghanistan, flygter Suraya Sadeed med mand og barn til USA. De slår sig ned i Virginia, hvor hun arbejder sig op og bliver en succesrig ejendomsmægler. Livet er godt. Familien trives i sit nye hjemland, og bankbogen bugner. Indtil en dag, hvor Surayas mand, i en alder af kun 47, falder om med et hjertetilfælde. Død. I dyb sorg begynder Suraya at vende blikket mod sit gamle hjemland. Da hun ser en reportage på tv fra flygtningelejrene i Pakistan, hvor tusindvis af afghanere er stuvet sammen, frysende og sultne, tænker hun: ”Jeg må gøre noget!”

Og det gør hun. Hun begynder med at samle penge ind blandt sine landsmænd i Virginia, og med bundter af hundrededollarsedler gemt under den nyindkøbte burka drager hun på sin første nødhjælpsmission. Hjemme igen i USA grundlægger hun organisationen Help the Afghan Children (HTCA), og mens krigsherrerne kæmper i Afghanistan, samler hun flere penge ind.

Da Taleban i 1996 kommer til magten i Afghanistan og afskærer kvinder og piger fra at modtage lægehjælp og undervisning, beslutter Suraya at lade nødhjælpen gå direkte til at oprette hemmelige lægeklinikker og pigeskoler i Kabuls kældre.

Help the Afghan Children har i dag 100.000 elever indskrevet i deres skoler; heraf 27.000 i Kandahar, der er Talebans højborg.

DEN FORBUDTE PIGESKOLE er en stærk og inspirerende historie om en kvindes mod. En kvinde, der – med fare for sit eget liv – bringer nødhjælpen ind i Afghanistan og dermed gør en forskel for tusindvis af afghanske kvinder og børn. En kvinde, der ikke er bange for at se en krigsherre i øjnene - eller sætte en talebaner på plads.

Danmark bliver det første land, bogen udgives i; USA og England følger måneden efter.

Suraya Sadeed (f. 1952) har modtaget flere humanitære priser for sit arbejde for Afghanistans børn.


I forbindelse med udgivelsen besøger Suraya Sadeed Danmark og stiller op til interviews

Suraya Sadeed
Den forbudte pigeskole
Oversat af Lars Rosenkvist
288 sider
Forlagets pris: 269,-

Udkommer 23. maj 2011




Mette Bennike

Kit Kruse: Livet skal strækkes og bøjes

Livsglæde for viderekomne

Livsglæde og optimisme har ingen alder, hvis man spørger den 83-årige gymnastiklærer Kit Kruse. Hun har allerede været en stor inspirationskilde for flere generationer af kvinder – ikke bare med sin passionerede undervisning, men også med sin tilgang til livet.

Kit har med sin positive tankegang - ”Skal det have lov at ødelægge mit liv?” - tacklet både kræftsygdom og sin ægtefælles alt for tidlige død. I stedet for sorg og ensomhed, har hun valgt at få nye venner i alle aldre. For man kan rent faktisk vælge, hvordan ens liv skal blive, mener Kit.

I en tid, hvor det forventedes, at en gift kvinde blev hjemme ved børn og kødgryder rejste Kit Kruse rundt i verden med sine gymnastikopvisninger. Hun har på mange måder været en moderne kvinde før sin tid – og i dag er hun bestemt heller ikke en dame, der går op i, hvad år der står på hendes dåbsattest.

Kit underviser stadig i gymnastik tre gange om ugen, og her får den både med levende klavermusik, split, og tilråb som: ”Kom så piger, nu skal vi være sexede!”. ’Pigerne’ har et aldersspænd fra 17 til 80 år. Og deres lærer har undervist i 63 år.

Der er meget at lære af Kits livsindstilling. Hun er en dame med en livsgnist og et engagement der smitter - så hvis du også gerne vil nyde livet - og forberede dig på en munter og livfuld alderdom - så sug til dig af Kit Kruses hemmeligheder, hendes tricks og hendes positive livsfilosofi.

Mette Bennike (f. 1962) er uddannet journalist og har bl.a. arbejdet 9 år på ALT for damerne. Hun har de seneste fire år skrevet freelance for en lang række danske blade og magasiner.

Se Kit Kruse i samtale med Mette Bennike her: http://www.youtube.com/watch?v=2b2Zob-tkiE

Mette Bennike

Kit Kruse: Livet skal strækkes og bøjes – livsglæde for viderekomne

237 sider

Forlagets pris: 249,- kr.

Udkommer 17. maj 2011



Ingrid Betancourt

Selv stilhed hører op

Mine seks år som gidsel

”Når du er lænket om halsen og frarøvet alt … så har du stadig den mest afgørende frihed af alle, selvom det tog mig flere år at indse det: Du har friheden til selv at bestemme, hvilket menneske du vil være”.

2.321 dage. Eller seks et halvt år. Så længe var Ingrid Betancourt gidsel. Så længe blev hun lænket, ydmyget og fornedret i den colombianske jungle af guerilla-bevægelsen FARC. Hun blev taget til fange, fordi hun som præsidentkandidat kæmpede for et demokratisk Colombia. Da hun blev befriet, var hun blevet en anden – klogere på sig selv, sine medmennesker og ikke mindst livet.

Selv stilhed hører op er en rystende selvbiografi skrevet af en kvinde, der har haft en privilegeret opvækst i Europa – og endte med at blive behandlet som et dyr. Det er historien om en mor, der blev kidnappet og først så sine børn, da de var blevet voksne. Og det er fortællingen om livet, når det for alvor bliver udfordret; om frygt, sult, angst, ensomhed, skrøbelighed, håb, mod og behovet for at have en vis værdighed og følelse af frihed i behold. Også når du har en lænke om halsen, ikke må tale og ikke kan flygte.

Ingrid Betancourt er født i 1961 i Colombia, men er uddannet i Frankrig og England. Hun blev taget til fange i 2002 og befriet under stor, international mediebevågenhed i 2008. Hun har modtaget adskillige hædersbevisninger, bl.a. Frankrigs Légion d’honneur. I dag bor hun dels i Paris, dels i USA. Hun har ikke ambitioner om at blive aktiv politiker igen.

Ingrid Betancourt besøger Danmark ved udgivelsen og stiller op til interviews.

DET SKREV PRESSEN:

”Årets bedste bog.”

Le Point, Frankrig

”Bogen er så gribende, at man kan læse den i ét stræk.”

Le Parisien, Frankrig

”Den er ikke bare gribende i kraft af sin hjerteskærende skildring af fangenskabet, men også takket være den skarpe og anvendelige psykologiske indsigt, den tilbyder sin læser.”

The New York Times, USA

“… spændingen stiger i takt med Betancourts indre kamp for at bevare sit grundlæggende jeg intakt igennem fangenskabets fornedrelse … denne kvindes historie er i sandhed inspirerende.”

The Sunday Times, England

”En modig bog – nødvendig læsning.”

Stern, Tyskland

”Denne bog er en præcis og smertelig beskrivelse af, hvordan man overlever i helvede. Det er en traktat om menneskelig smerte – og om værdighed.”

El Spectador, Colombia

Ingrid Betancourt

Selv stilhed hører op – Mine seks år som gidsel

Oversat af Lærke Pade

624 sider

Forlagets pris: 299,- kr.

Udkommer 3. maj 2011


Ingen kommentarer:

Send en kommentar