onsdag den 20. april 2011

Udgivelser i April fra Rosinantes Forlag

Mathilde Walter Clark
GRUMME HISTORIER

Grumme historier består af 1 lang og 13 korte historier. De fleste er skrevet på ketchup-magnaten, Mrs. Drue Heinz slot, Hawthornden Castle lidt uden for Edinburgh i Skotland i sommeren 2009. Resten er blevet til under længere ophold i Iowa, Key West, Alaska, Mexico, Amalfi, Rom og Indien – og foregår over hele verden.

Hvalen er en omvendt Moby Dick-historie, om en hval, der ligger og rådner i en lille kystby i Alaska, hvor Mathilde Walter Clark tilbragte december måned i 2006. En anden historie, Tapovan Mataji, udspiller sig i Indien, mestendels i Himalaya, og handler om en kvinde, der har opnået en form for moksha, indre klarhed, og som forlader sin familie, tager op i bjergene og bor i en hule, hvor hun bliver ven med en tiger.

Flere af historierne har været trykt i engelsk oversættelse i amerikanske litteraturtidskrifter – det drejer sig om Fiskehandlerens kone (Iowa Review, eftårer 2007), Tak for floden (Connotations, efterår 2007) og Fra poesiens affaldskurv (Literary Review, forår 2008). Sidstnævnte har også været trykt i Den blå port, # 72, og Aeeeiiaa Eeeeiiaa har været trykt i Politiken 17.02.2008. Samme historie er også blevet udgivet i Tyskland, i en antologi om mørke, Nachtlandschaften (2009).

Mathilde Walter Clark (f. 1970) er kandidat i filosofi fra RUC og New York University. Hun har tidligere udgivet romanen Thorsten Madsens Ego (2004), novellesamlingen Tingenes uorden (2005) og Don Juan-romanen Priapus (2010). Hun er redaktør for litteraturtidsskriftet Den Blå Port, fast klummeskribent for MetroXpress og har desuden lavet en serie, I syv sind, om de store spørgsmål i livet for DR2. Hun har blandt andet modtaget Carlsbergfondens pris for “Årets fund” (2005) og Det 3-årige legat fra Statens Kunstfond (2006).

Læs mere om forfatteren på www.mathildewalterclark.com

Udkommer 29. april
Samleren

Maeve Binchy

ET HJEM TIL FRANKIE

En af Irlands mest populære forfatterinder, Maeve Binchy, er tilbage med en ny fortælling fra Dublin – fyldt med glæde, sorg og håb.

Lillepigen Frankie er født ind i en højst usædvanlig familie. Hendes mor er desperat efter at finde en, der kan tage sig af hende, og hun har kun kort tid at løbe på. Noel, der er lidt af en hængerøv og ikke ved, at han er far til barnet, er måske det bedste bud på en ny forsørger, men vil han være i stand til at tage skeen i den anden hånd og skabe et trygt hjem til Frankie?

Maeve Binchy (f. 1940) er opvokset i Dalkey, en forstad til Dublin. Hendes første roman udkom i 1982, og siden da har hun skrevet over tyve bestsellere, hvoraf flere er filmatiseret.

Udkommer 14. april
Cicero


Arnaldur Indridason
NEDKØLING

En dunkel aften i september findes Maria hængende i en løkke fra loftet i sin feriehytte ved den smukke sø Thingvallavatn. Hun led af depressioner og har haft svært ved at komme sig over tabet af sin nyligt afdøde mor. Tilsyneladende er der tale om selvmord.

En båndoptagelse fra en spiritistisk seance, som Maria deltog i, vækker dog kriminalkommisær Erlendurs skepsis, og han sætter gang i en uofficiel efterforskning. Men afdødes ægtemand er ikke videre begejstret for Erlendurs interesse i sagen: i sin tidlige ungdom, under sine lægestudier, var han involveret i nogle lyssky forsøg på at bringe folk frem og tilbage over tærsklen til døden.

Samtidig med efterforskningen af Marias død genoptager Erlendur en række henlagte sager med forsvundne personer og snart er også spøgelserne fra hans egen fortid på spil.

Arnaldur Indriđason (f. 1961) er Islands førende krimiforfatter. Han har modtaget flere priser for sine bøger, bl.a. Glasnøglen for bedste nordiske krimi i to tilfælde samt den prestigefyldte engelske The Crime Writer’s Gold Dagger Award. På dansk er udkommet Vinterbyen (2009), Manden i søen (2008), Stemmen (2006), Tavs som graven (2004) og Nordmosen (2003), der blev filmatiseret i 2006 af Baltasar Kormákur (instruktøren bag filmen 101 Reykjavik).

Udkommer 14. april
RosinanteCarlo A. Martigli
999. DEN SIDSTE VOGTER

999. Den sidste vogter er en god gammeldags knaldroman rig på erotik, vold, forræderi, ædelt venskab og faldne kvinder. Tag med på en rejse gennem tid, rum og hemmelig viden, fra 1400-tallets Rom og Firenze over 1930’ernes Italien og Tyskland frem til vore dage.

September 2009. Guido de Mola modtager en mystisk pakke, som indeholder en håndskreven tekst og et ældgammelt manuskript, der ser ud til at stamme fra renæssancen. De to dokumenter afslører, at hans slægt vogter over en utrolig hemmelighed om den store renæssancefilosof Giovanni Pico della Mirandola og hans 999 teser om oprindendelsen til de tre store religioner: kristendommen, jødedommen og islam. Nu er det Guidos tur til at vogte over hemmeligheden. En hemmelighed, der udfordrer den verden, vi har kendt de sidste 2000 år. En hemmelighed, der vil være en bombe under ikke bare den katolske kirke, men under kristendommen i almindelighed og dermed under alverdens politiske magtsystemer.

Carlo A. Martigli er født i Pisa, bor nu i Rapallo og har en doktorgrad i filosofi. Inden han skrev 999. Den sidste vogter studerede han igennem en årrække renæssancefilosoffen Giovanni Pico della Mirandola, hvis teser spiller en stor rolle i romanen, der er solgt i over 100.000 eksemplarer i Italien og er solgt til udgivelse i 16 lande.

Udkommer 14. april
Cicero
Ally Condie
MATCHED. CASSIAS VALG

Matched. Cassias valg er første bind i en ny eventyrtrilogi, som foregår i en nær fremtid i et samfund, der i sin stræben efter at skabe det perfekte liv for sine borgere også er fyldt med forbud og restriktioner. Disney har allerede købt filmrettighederne til alle tre bind, før hele serien er udkommet.

Cassia har altid stolet på, at Samfundet vidste, hvad der var det rette for hende.

Så da hun på sin store aften får at vide, at det er hendes gamle barndomsven Xander, hun skal matches med, er hun lykkelig. Et kort øjeblik. Da hun kommer hjem og sætter sit mikrokort i portalen, toner en anden dreng nemlig frem på skærmen: Afvigeren Ky, som hun altid har været lidt tiltrukket af.

Kan Samfundet begå en fejl? Og hvad sker der, hvis man udfordrer Samfundet og begynder at træffe sine egne valg.

Ally Condie er amerikansk forfatter og har fået sit helt store gennembrud med Matched. Cassias valg. Bind 2 og 3 i trilogien er planlagt til at udkomme på engelsk henholdsvis i november 2012 og november 2013.

Udkommer 29. april
Cicero
DETTE BURDE SKRIVES I NUTID
af Helle Helle

Ny bog fra Samleren | Rosinante&Co

"Jeg gik en tur hver eftermiddag. Jeg gik længere og længere ud ad landevejen, før jeg vendte rundt og gik tilbage. Jeg mødte tit Per Finland, han vidste heller ikke, hvad han skulle. Han brugte dagene på at køre rundt i sin onkels minilæsser og ryge Prince 100. Han var blevet meldt ind i SFU ved en fejltagelse, han havde bare været til fest hos nogle fra Sandby. Jeg begyndte at tage med ham hjem. Han havde vandseng, det duvede og skvulpede. Forældrene gik og fløjtede nede i baghaven. De havde ikke rigtig styr på ukrudtet, de var begge to dansklærere."
-Citat fra bogen


En ung kvinde bor til leje ved stationen i Glumsø. Hver dag tager hun toget til København. Hendes forældre tror, at hun passer sit studie, men hun kommer ikke på universitetet. Hun tilbringer sin tid i Scala og med Digter Hase fra Lyrikcafeen. Hun skriver også selv, men det går ikke så godt. Der er for meget, der forstyrrer: Fortiden med Per Finland, forældrene på trappetrinet og godstogene, der kommer buldrende natten igennem.

Helle Helle (f. 1965) debuterede 1993 med EKSEMPEL PÅ LIV og har siden udsendt novellesamlingerne RESTER (1996) og BILER OG DYR (2000) samt romanerne HUS OG HJEM (1999) FORESTILLINGEN OM ET UKOMPLICERET LIV MED EN MAND (2002), RØDBY-PUTTGARDEN (2005), som hun fik Kritikerprisen for, og NED TIL HUNDENE (2008), som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.
Helle Helle modtog PO Enquist-prisen 2009. Hendes bøger er oversat til ni sprog.

Helle Helle
DETTE BURDE SKRIVES I NUTID
Omslagsgrafiker: Neel Dich Abrahamsen
ISBN: 978-87-638-1785-1
160 sider, 249,95 kr.

Udgivelsesdato: 15. april 2011

Bogen udkommer også som lydbog

Tempelriddernes hemmelighed
af Raymond Khoury

Ny bog fra Cicero | Rosinante&Co

Nu udkommer efterfølgeren til den internationale bestseller Den sidste tempelridder.

Konstantinopel, år 1203. Everard af Tyros og fem andre tempelriddere sniger sig ind i Konstantinopel og stjæler tre trækister fra Det Kejserlige Bibliotek.
Næsten 800 år senere bliver den iranske historieprofessor Behrouz Sharafi stoppet på gaden i Istanbul af en mand, der ved alt om Sharafis forskning og hans fund af et gammelt brev.

FBI-agenten Sam Reilly hvirvles ind i sagen, da en ukendt iransk mand tvinger ham til at tage sig Sharafi. Hvis han ikke gør, som beordret, vil hans kæreste, arkæologen Tess Chaykin, dø.
En hæsblæsende jagt på et dokument fra tempelriddernes tid begynder…

Raymond Khoury er født i Libanon og opvokset i New York. Han bor i dag med sin familie i London, er uddannet arkitekt og investeringsbankmand og begyndte sin skrivekarriere som filmmanuskript-forfatter. I 2005 udkom hans debutroman Den sidste tempelridder, som blev en øjeblikkelig bestseller. Tempelriddernes hemmelighed er hans 4. roman.


Raymond Khoury
TEMPELRIDDERNES HEMMELIGHED
Originaltitel: The Templar Salvation
Oversat af: Alis Friis Caspersen
Omslagsgrafiker: Stoltzedesign
ISBN: 978-87-7079-110-6
458 sider, 299,95 kr.

Udgivelsesdato: 12. april 2011

Fås også som e-bogSort angst af Grebe & Träff

Ny bog fra Rosinante | Rosinante&Co

Camilla Grebe og Åsa Träff debuterede på dansk i 2009 med den anmelderroste psykologiske spændings-roman Jeg ser dig. Nu udkommer de to svenske søtre med andet bind i serien om terapeuten Siri Bergman.

Siri Bergman og hendes kollega leder en selvhjælpsgruppe for voldsramte kvinder og gennem møderne tegner sig et mørkt og grusomt billede af kærligheden. For kan man overhovedet påstå, at man elsker nogen, som man mishandler? Og hvem er offer, og hvem er voldsmand, når rationel tænkning er sat ud af spil?

Da en 4-årig pige har været vidne til, at hendes mor blev sparket ihjel, vikles den lille piges skæbne ind i Siris og kvindegruppens liv. Og lidt efter lidt viser det sig, at længslen efter forsoning og genoprettelse pludselig forvandles til en dramatisk jagt på en morder.

Samtidig står Siri ved en skillevæg i sit eget liv. Tør hun igen satse på kærligheden – hun der selv blev svigtet?


Jeg ser dig er planlagt til filmatisering i samarbejde med Svensk Filmindustri, og Sort angst var nomineret til Det Svenske Krimiakademis pris for årets bedste krimi.

I forbindelse med udgivelsen gæster Grebe & Träff København fredag den 8. april og Krimimessen i Horsens den 9.-10. april. Interviewaftaler kan træffes med pressemedarbejder Mette König: Telefon 33 41 18 26 / mail mette@rosinante-co.dk

Camilla Grebe, født 1968, er civiløkonom og igangsætter. Har startet og drevet flere virksomheder, senest lydbogsforlaget StorySide, som netop er solgt til det svenske forlag Natur & Kultur.

Åsa Träff, født 1970, er uddannet psykolog med speciale i kognitiv terapi. Har sammen med tre andre en klinik i Stockholm.

Læs evt. mere om forfatterne på deckarsystrarna.blogspot.com.

Camilla Grebe & Åsa Träff
SORT ANGST
Originaltitel: Bittrare än döden
Oversat af: Kamilla Jørgensen
Omslagsgrafiker: Anne Kragelund
ISBN: 978-87-638-1639-7
389 sider, vejl. pris: 299,95 kr.

Udgivelsesdato: 8. april 2011Rembrandt-sagen af Daniel Silva

Ny bog fra Cicero | Rosinante&Co

Ny thriller af den amerikanske forfatter Daniel Silva. Rembrandt-sagen lå nr. 1 på New York Times bestsellerliste og er syvende bind på dansk i serien om den israelske agent og kunstekspert Gabriel Allon.


Gabriel Allon har søgt ro i Cornwall med sin elskede, men idyllen bliver hurtigt brudt af en gæst fra fortiden: den excentriske kunsthandler Julian Isherwood. Som sædvanlig har Isherwood et problem. Og Allon er den eneste, der kan løse det.

I den gamle middelalderby Glastonbury er en kunstkonservator blevet brutalt myrdet, og et uvurderligt Rembrandt-portræt blevet stjålet. Allon lader sig nødtvungent overtale til at bruge sine færdigheder til at lede efter maleriet og gerningsmændene.

Det bliver en jagt, der fører ham fra Amsterdam til Buenos Aires og tilbage til Europa. Og undervejs opdager han, at der er dødelige hemmeligheder knyttet til maleriet og onde kræfter, der vil gøre alt for at få fingrene i det.

Daniel Silva (f. 1960), amerikansk forfatter og uddannet journalist. Silva arbejdede i mange år som udenrigs-korrespondent, indtil han i 1997 besluttede sig for at hellige sig karrieren som thrillerforfatter.

Daniel Silva
REMBRANDT-SAGEN
Originaltitel: The Rembrandt Affair
Oversat af: Charlotte Grubb
Omslagsdesign: Henry Steadman
Dansk omslagstilrettelægning: Harvey Macauley/Imperiet
ISBN: 978-87-7079-118-2
351 sider, 299,95 kr.

Udgivelsesdato: 5. april 2011SMUKKE-Jan af Lars Kjædegaard

Ny bog fra Rosinante | Rosinante&Co


Nu udkommer første bind i Lars Kjædegaards serie om efterforskerne Anita Hvid og Thor Belling. Smukke-Jan er en historie om almindelige mennesker i ualmindelige situationer. Et billede af en by i provinsen: A town where everyone knows everyone and nothing is what it seems.

En mand findes myrdet under bizarre omstændigheder i udkanten af en lille by midt på Sjælland. Det lokale politi rekvirerer assistance fra hovedstaden, og sagen overdrages til de to københavnske efterforskere Anita Hvid og Thor Belling – der er erfarne partnere på mere end én måde.

De må snart erkende, at den ærkedanske provinsby ikke just er lutter gode råd og velvillige naboer. Hvem er ofret overhovedet? I løbet af få dage suges Hvid og Belling ind i en malstrøm af dystre begivenheder, der både bringer dem i kontakt med byens gymnasium og dens lærere, Vestbyens Auto, forsvundne indvandrerdrenge og lokale prostituerede.

Makkerparret er oppe imod løgn, begær og magtmisbrug. Da ofrets identitet fastslås, varer det ikke længe, inden endnu to mennesker myrdes. En tilfældighed? Er der én eller flere mordere på spil?

Lars Kjædegaard (f. 1955) har et omfangsrigt forfatterskab bag sig med hele tyve romaner, heriblandt kriminalromaner og historiske romaner. I 2004 fik han Helsingør Kommunes Kulturpris og i 2007 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Romanen Montebello er pt. under udvikling som spillefilm. Med Smukke-Jan er Lars Kjædegaard atter vendt tilbage til den klassiske kriminalroman.

Lars Kjædegaard
SMUKKE-JAN
Omslagsgrafiker: Leo Scherfig
ISBN: 978-87-638-1669-4
372 sider, 249,95 kr.

Udgivelsesdato: 4. april 2011

Oplev Lars Kjædegaard på scenen i Toldkammeret, Helsingør d. 5. maj

Lars Kjædegaard Q & A Rosinante | Rosinante&Co

Fire hurtige spørgsmål og svar fra Lars Kjædegaard om hans nye bog SMUKKE-JAN, der udkommer 4. april 2011.

Lars Kjædegaard (f. 1955) har et omfangsrigt forfatterskab bag sig med hele tyve romaner, heriblandt kriminalromaner og historiske romaner. I 2004 fik han Helsingør Kommunes Kulturpris og i 2007 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Romanen Montebello er pt. under udvikling som spillefilm. Med Smukke-Jan er Lars Kjædegaard atter vendt tilbage til den klassiske kriminalroman.

Du har holdt en pause fra krimiskrivningen på 10 år.

Hvad gav dig lyst til at skrive en krimi igen?
Jeg har altid interesseret mig for krimier. Da jeg besluttede at skrive Smukke-Jan, udfordrede jeg mig selv til at skrive en mordgåde. Den slags historie skal konstrueres baglæns. Det har jeg aldrig prøvet før, og det føltes som det rigtige tidspunkt at give mig selv sådan en udfordring. Det viste sig at være en fornøjelse. Jeg brugte min mere spontane skriveteknik til at udfylde historiens skelet. Det var sjovt, og jeg er allerede ved at gøre det én gang til. Jeg trængte åbenbart til en udfordring af den slags – Smukke-Jan er trods alt min tyvende roman. Det skader aldrig at prøve noget nyt!

Hvad er det krimigenren kan i forhold til andre genrer?
Krimier er mere dramatiske. En kriminalroman sætter tingene ekstremt op. På den ene side er det onde, på den anden side er det gode. Og der eksisterer en hel række regler for genren. Nogle af dem skal man overholde, andre må man godt bryde for at tilføre noget nyt.

Hvorfra har du hentet inspiration til Smukke-Jan?
Jeg finder inspiration i alt. Beliggenheden af en øde bygning. De langsomt skiftende forhold mellem mennesker. Kærlighed, der bliver til noget andet. Løgne og fortielser. Hemmeligheder. Men på det konkrete plan finder jeg inspiration i den måde, vi omgås på i Danmark. Vores mentale infrastruktur. Det sociale hierarki. Vores sprog og specifikke adfærd. Forholdet mellem forældre og børn, børn og autoriteter. Men jeg kan også finde inspiration i en bilbrochure eller en avisartikel om et økologisk marked. Nogle steder fornemmer jeg straks som brugbare locations til en scene. I 'Smukke Jan' er der fx. en Skovpavillon. Mere siger jeg ikke.

Hvad er det, der gør den interessant for dig?
Det interessante ved krimien for mig er dens forbindelse med virkeligheden. Smukke-Jan er en historie, som kunne foregå i virkeligheden. Det er måske det vigtigste for mig. Jeg tror ikke, jeg kunne skrive en krimi, som ikke kunne foregå i virkeligheden. Jeg er meget optaget af de psykologiske mekanismer, som omgiver en forbrydelse. Opklaringen er et spændingsmoment, men spændingen bliver større, hvis læseren virkelig kan se personerne og mærke, hvordan deres liv påvirkes af en voldsom forbrydelse. Det er derfor, jeg opfatter Smukke-Jan som en historie om almindelige mennesker i ualmindelige situationer. Uhyggelige situationer.


OM KRIMIEN af P. D. James
Ny bog fra Forum | Rosinante&Co

Nu udkommer Englands ubestridte krimidronning med en både personlig og vidende bog om en af tidens mest populære genrer. I Om krimien fortæller P.D. James om sin yndlingslekture blandt kriminal- og detektivromaner og giver samtidig sit bud på genrens udfordringer og muligheder fremover.

Om krimien er en underholdende introduktion til kriminallitteraturen – skrevet af P.D. James til læsere alle med stor appetit på mord, forbrydelse og mysterier.


Med udgangspunkt i Jane Austen, som genrens bedstemor, kommer P.D. James omkring alt fra detektiv-romanens guldalder mellem de to verdenskrige til nutiden og kaster et blik ind i fremtiden. James veksler mellem interessante observationer af markante forfattere og præcise holdninger til genrens uskrevne regler om plot, teknik og stil, suppleret med eksempler fra hendes egen skriveproces.

Bogen er blevet til på opfordring af det anerkendte Bodleian Library i Oxford.

P.D. (Phyllis Dorothy) James (f. 1920) er den klassiske kriminalromans grand old lady. Hun har modtaget et utal af priser og er blevet hædret med ikke mindre end syv æresdoktorater ved britiske universiteter. I 1991 blev hun adlet og har siden kunne kalde sig Baroness James of Holland Park, og i 2008 blev hun optaget i The International Crime Writing Hall of Fame. På dansk har hun senest udgivet Ar for livet (2009), Fyret (2006) og Mordsalen (2004).

P.D. James
OM KRIMIEN
Originaltitel: Talking About
Detective Fiction
Oversat af: Poul Bratbjerg Hansen
Omslagsgrafiker: Mark Airs
ISBN: 978-87-638-1654-0
155 sider, 149,95 kr.

Udgivelsesdato: 1. april 2011ROCK HUDSON SKAL IKKE DØ I UKRAINE
af Thorstein Thomsen

Ny bog fra Rosinante | Rosinante&Co

For tre år siden så Thorstein Thomsen ved en tilfældighed Hollywood-filmen All that heaven allows fra 1956. Det blev begyndelsen på en større research på instruktøren Douglas Sirk, som kom fra Hamborg, hed Detlef Sierck og var tysker med danske forældre.

Resultatet foreligger nu i romanen Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine. En biografisk roman om filminstruktøren Douglas Sirk, hans karriere og kvinderne i hans liv.


Detlef Sierck (1897-1987) gør karriere i mellemkrigstidens tyske teater og presses ved nazisternes magtovertagelse over i filmverdenen. Hans jødiske hustru, der er skuespillerinde, flygter ud af landet i 1936 – han selv kan ikke følge med, da hans pas er inddraget af myndighederne. Først i 1938 lykkes det ham at rejse ud. Med den allersidste Amerikadamper fra Rotterdam rejser ægteparret til USA.

Uden held forsøger de at genoptage deres arbejde som skuespiller og filminstruktør i Hollywood. I stedet må de i en periode overleve som hønseavlere. Først i 50’erne accelererer Sirks karriere med en række technicolor-film – ikke mindst da han introducerer den unge Rock Hudson på det store lærred.

Fortællingen om Douglas Sirk er baseret på biografiske og historiske kendsgerninger og byder på en rejse fra et dansk familieliv i Hamborg i starten af 1900-tallet over første verdenskrig, revolutionsdagene i München og Weimar republikken til Det Tredje Riges Berlin og derfra videre til Hollywoods filmmiljø i 40’erne og 50’erne.

Thorstein Thomsen (f. 1950) er forhenværende rockmusiker, komponist og prisbelønnet forfatter til en lang række børne-, ungdoms- og voksenbøger. Senest har han udgivet romanerne Sne på hendes ansigt og At elske Charlotte og var i 2006 nomineret til BG Banks Litteraturpris og Weekendavisens Litteraturpris. Læs mere om forfatteren på www.thorsteinthomsen.dk

Thorstein Thomsen
ROCK HUDSON SKAL IKKE
DØ I UKRAINE
Omslagsgrafiker: Camilla Jørgensen
ISBN: 978-87-638-1658-8
430 sider, 299,95 kr.

Udgivelsesdato: 1. april 2011

Thorstein Thomsen Q & A Rosinante | Rosinante&Co

Fire hurtige spørgsmål og svar fra Thorstein Thomsen om hans nye roman
ROCK HUDSON SKAL IKKE DØ I UKRAINE, der udkommer 1. april 2011.

Du fik ideen til din nye roman efter at have set Douglas Sirks Hollywood-film All That Heaven Allows fra 1956. Hvad var det, der gjorde dig så nysgerrig, at du måtte skrive en biografisk roman om Sirk?

Filmen handler om en enke i USA's øvre middelklasse i 1956, der bliver forelsket i en yngre gartner. På trods af modstand fra alle (pæne borgerlige) sider tager hun ham til sidst. Sådan en frigørelseshistorie passer ikke rigtigt med det meget antiprogressive filmmiljø i Hollywoods sen50’ere. Dertil er historien smuk og klingede rent i mit hjerte. Hvem kunne lave sådan en film på det tidspunkt? Så jeg gjorde research, og jo mere research jeg gjorde, jo mere rullede en hel fantastisk historie op for mine øjne. Efter en vis modstand indså jeg at den historie skulle skrives – og af mig.

Du indleder bogen med et citat af den kendte amerikanske skuespiller Rock Hudson, der har udtalt, at Douglas Sirk var som en far for ham. Hvilken rolle spillede Hudson i Sirks liv?

Rock Hudson spiller efter min mening en meget stor rolle i Sirks liv. Han om jeg så må sige tilbyder Sirk en mulighed for at forsone sig med sin skæbne. Eller Sirk opfinder denne mulighed.
Psykologisk er det meget interessant, at man kan reparere sig selv og undgå at ens liv bliver en tragedie ved at lade venner og kolleger spille en bestemt rolle i ens liv, en rolle som de ikke nødvendigvis selv er klar over. Rock Hudson, der ikke var den skarpeste kniv i skuffen, men et meget fint og intuitivt menneske, har nok ikke været bevidst om dette.
Mere har jeg ikke lyst til at fortælle, da det er en af bogens smukke pointer.

Har det været anderledes at skrive denne roman i forhold til dine tidligere romaner?

Ja. Historien her er bestemt af researchen. Det er f.eks. en kendsgerning, at Sirk, der i 1938 er en feteret tysk stjerneinstruktør, flygter til Hollywood, hvor han ikke slår igennem og bliver kyllingefarmer. Så det bliver han også i romanen.
Men nogle gange bestod researchen af ting, der ikke blev sagt – Sirk nævner for eksempel sin far og mormor i interviews, men aldrig sin mor, og jeg fik en mistanke om, at hun var psykisk syg eller dysfunktionel på en eller anden måde. Senere blev mistanken styrket, da jeg opdagede, at Sirk havde haft en lillesøster, der døde som etårig. Hans to koner har jeg ikke mange oplysninger om. Her har der været god plads til at tolke frit på få facts.
Så selvom bogen har biografiske træk, er det helt klart en roman.

Du har de sidste tre år læst dig ind på Douglas Sirk og hans fantastiske livshistorie. Hvad har du lært af denne mand og hvad kan vi lære af ham?

Jeg synes, jeg har lært rigtig meget. Om psykologi, om historie, om forskellige store personligheder, om hvorfor Hitler fik magten, om hvordan man kan gøre sit liv til en fortælling støbt i myternes form, og først og fremmest har jeg lært noget om hvordan man laver film, hvordan man skruer historier sammen, så de bliver betydningsfulde, og hvordan man kommunikerer et sandt og betydningsfuldt budskab ud til et stort publikum uden at blive fladpandet og endimensionel.
Jeg håber, at læseren også får en vis indsigt i noget af dette, men først og fremmest håber jeg, at jeg har skrevet en medrivende og interessant historie.

NYE TITLER I KLASSIKER-SERIEN

Virginia Woolf
BØLGERNE

BØLGERNE er en flerstemmig tankestrøm blandt 6 barndomsvenner, hvis skæbner vi følger i punktvise nedslag på forskellige tidspunkter i deres liv. Det er de indre monologer, der bærer værket frem. Vi får deres glæder, sorger, tanker og følelser gennem et langt liv, smukt beskrevet som kun Virginia Woolf kan gøre det.

Til fyret er tidligere udkommet i klassiker-serien.

Virginia Woolf (f. 1882) anses stadigt den dag i dag som en af det 20. århundredes største kvindelige forfattere. Hun er særligt kendt for den litterære fortælleteknik ’stream of consciousness’ - tankestrømme, et greb der også har gjort romanerne Mrs. Dalloway og Til fyret til verdensklassikere.

Udkommer 15. april
Rosinante

Tomas Tranströmer
SAMLEDE TRANSTRÖMER

Den svenske forfatter Tomas Tranströmer er født den 15. april 1931, og Rosinante har fundet det oplagt at benytte firsårsdagen til at sende Tranströmers samlede værker ud i forlagets klassikerserie.

Tranströmer er uddannet psykolog, og udover sin gerning som digter, forfatter og oversætter er han en habil pianist. Han har udgivet en række digtsamlinger, alle med en stilbevidst forankring i det musikalske, det sanselige og det naturbårne.

Tranströmer har bevaret en varig position i den svenske lyrik, og har med sin overraskende metaforik og sansemættede strofer hentet musikalsk inspiration hos blandt andre komponisterne Liszt og Wagner, navnlig i digtsamlingen Sørgegondolen fra 1996. Døden og erindringen er varige temaer hos Tranströmer, der året efter, at han modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 1989 for För levande och döda, blev ramt af en hjerneblødning. Dette har dog ikke afholdt ham fra at skrive. Med Tranströmers samlede værker, forenes således det nøgterne med det nære og det indsigtsfulde
med skrøbelig idyl.

Tomas Tranströmer (f. 1931) er svensk digter, oversætter og psykolog. Han har udgivet en række digtsamlinger, alle med en stilbevidst forankring i det musikalske, det sanselige og det naturbårne. Han har flere gange været nævnt i forbindelse med Nobelprisen i litteratur, navnlig på baggrund af hans helt særlige sproglige formåen og internationale gennemslagskraft. Han er oversat til 50 sprog.

Udkommer 15. april
Rosinante


NY TITEL I MUST READ-SERIEN

Bret Easton Ellis
AMERICAN PSYCHO

Patrick Bateman er seksogtyve og børsmægler på Wall Street. Han ser godt ud, er smart, charmerende og intelligent. Han er også psykopat, for om natten myrder og torterer han. Men i 1980’ernes statusfikserede New York er der ikke rigtig nogen, der lægger mærke til det.

AMERICAN PSYCHO er en mørk og frysende fortælling om en verden, som vi alle genkender, men nægter at se i øjnene. Den er et frontalsammenstød med Amerikas største drøm – og dets værste mareridt.

Bret Easton Ellis (f. 1964), amerikansk forfatter, har udgivet seks bøger, senest Imperial Bedrooms (2010). American Psycho udkom første gang i 1991 og blev Ellis’ helt store internationale gennembrud. Den gjorde ham verdensberømt og – berygtet, medførte dødstrusler og intens debat over det meste af verden pga. romanens aggressive, systematiske og lystfyldte vold.

Udkommer 6. april
Rosinante
Ingen kommentarer:

Send en kommentar