onsdag den 20. april 2011

Udgivelser i April fra Tiderne Skifter

Per Kirkeby
Fluepapir
Mellemting

248 sider. Pris: 299 kr.
Udgivelsesdato: Fredag den 29. april 2011

Fluepapir er genremæssigt set en hybrid – en mellemting. Per Kirkeby bringer i sin nye bog forskellige slags skriverier sammen: erindringsindfald, kunstrefleksioner, digte, fluer. Der er lidt af det alt sammen; fragmenter, brokker og god plads til den livgivende banalitet.


Med Kirkebys egne ord:

”Sådan set er det hele en stor kompostbunke med svirrende fluer. Ofte nogle slemme spyfluer. Det vidste Storm P. bedre end de fleste. Det kan en anden én slet ikke leve op til. Der kan gå rigtig lang tid mellem klaskene. (Min kone fanger dem i glas. Og slipper dem fri. Hvad det så skal gøre godt for.)”

Men erindringer er det ikke: ”Jeg har altid næret mistro til erindringsskriveri. Det er altid arrangeret, en retfærdiggørelse af fortiden. Det har jeg givet udtryk for mange gange, også her, men brudstykker og brokker er kommet til af forskellige sære grunde. De foregiver ikke at hænge sammen og give det hele mening.”

Heller ikke dagbogsoptegnelser: ”Jeg holdt op med at skrive dagbog i midten af 90’erne. Ellers har jeg gjort det altid. Af og til har jeg forestillet mig at jeg kunne få en slags rigtige bøger ud af det. Romaner? En frivolisering af dagbøgerne. Jeg lavede faktisk en sådan bog. Den hedder ”Efterbilleder”, og der kan man læse at jeg allerede dengang havde vrøvl med ikke at kunne holde bukserne oppe. Så den er forud for den dagbog jeg skulle skrive i dag.”


Ilija Trojanow
Verdenssamleren

Richard Burton. Allerede som 10-årig mærkede Ilija Trojanow sig den mærkelige mand Richard Francis Burtons navn, da han bladrede i et illustreret bind om Afrikas berømte opdagelsesrejsende. Tyve år senere flyttede han til Indien (Bombay), fordi han havde besluttet sig til at skrive en roman om Burton eller måske snarere: en roman om at leve sig ind i det fremmede.


Richard Francis Burton (1821-1890) blev som britisk officer i midten af 1800-tallet udstationeret i Indien, hvorfra han efter nogle år rejste videre til Arabien og Afrika. Som den første europæer besøgte han Mekka; han søgte og fandt frem til Nilens udspring, talte mere end tyve sprog, oversatte Tusind og én nat til engelsk og skrev rejsebøger, der gjorde ham til en levende legende: eventyrer, lingvist, soldat, arkæolog, poet, spion, mystiker, fægter, diplomat, opdagelsesrejsende (også seksuelt), oversætter, debattør samt en sand mester i forklædningens kunst.

Hvad er det der driver denne mand? Som i Indien lever sammen med en kurtisane og nat efter nat studerer de hellige skrifter. Som konverterer til islam. Som i Arabien ikke er til at skelne fra de indfødte og i Afrika udsætter sig selv for strabadser, som selv de mest hårdføre indfødte anser for fuldkommen umenneskelige? I denne forrygende fortælling følger vi Burton over tre kontinenter.

Ilija Trojanow, født 1965 i Bulgarien, hvorfra hans familie flygtede til Vesttyskland. Voksede op i Kenya. Trojanow har udgivet flere romaner og modtaget adskillige litterære priser, bl.a. Preis der Leipziger Buchmesse for skønlitteratur (2006) og Berliner Literaturpreis (2007). Senest udgav han (sammen med Juli Zeh) den i Tyskland stærkt omdiskuterede bog om overvågningsstaten Angriff auf die Freiheit. En ny stor roman af Trojanow udkommer på tysk i efteråret 2011.

Roman. Oversat fra tysk af Mone Hvass
432 sider. Pris: 325 kr.

Udgivelsesdato: Onsdag den 20. april


Devika Sharma
Amerikanske fængselsbilleder
Kunst, kultur og indespærring i samtidens USA



Udgivelsesdato: Torsdag den 14. april
240 sider. Pris: 250 kr.

Det amerikanske fængselsvæsen har i løbet af de seneste 30 år gennemgået en ekspansiv udvikling. Siden midten af 1970’erne er fængselsbefolkningen vokset år for år, og med en samlet fængselsbefolkning på 2,3 millioner mennesker er den amerikanske indespærringsrate i dag den højeste i verden. Ser man på samtidens amerikanske fængselsfænomen, ser man således konturerne af en masseindespærring, der kan siges at være i familie med det sovjetiske Gulag. For en national kultur, som ellers har friheden som sit vartegn, er dette nye nationale særkende påfaldende.

Amerikanske fængselsbilleder følger det amerikanske fængselsvæsens spektakulære udvikling i de sidste par årtier med særlig fokus på de dybereliggende forestillinger om fængslet og fængselstilværelsen, som kommer til udtryk i nyere amerikansk litteratur, billedkunst og film. Hvert af bogens fem centrale kapitler fokuserer på ét eller flere vigtige samtidsværker, hvori fængslet spiller en væsentlig rolle. Med fængslet som prisme giver bogen et signalement af amerikansk kunst og kultur i dag. Men Amerikanske fængselsbilleder er samtidig en debatterende bog, der spørger til vores forestillinger om forbrydelse og straf.

Devika Sharma (f. 1974) er postdoc, ph.d., ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Amerikanske fængselsbilleder – Sharmas første bog – tager afsæt i hendes ph.d.-afhandling.



Aydin Soei
Vrede unge mænd
Optøjer og kampen for anerkendelse i et nyt Danmark

Udgivelsesdato: Tirsdag den 12. april
320 sider. Pris: 299 kr.

Nørrebro, februar 2008. Gaderne står i brand. Politiet angribes med brosten og andet kasteskyts i kvarteret omkring Blågårds Plads. Unge tænder ild til biler og containere. Medierne beskriver optøjerne som en nærmest krigslignende tilstand. En udløsende faktor har været de mange, ofte krænkende, kropsvisitationer i de såkaldte visitationszoner. I løbet af få dage breder urolighederne sig til andre socialt belastede boligområder i Danmark over Tingbjerg og Vestegnen til Voldsmose og Gjellerupparken. Begivenhederne kaldes i medierne ”Danmarkshistoriens værste indvandreroptøjer” og sammenlignes med tidligere optøjer i de franske forstæder. Der peges også på bandekriminalitet, religiøs vrede og kedsomhed i vinterferien. Men hvad var det i virkeligheden, der udløste uroen, og hvorfor blev en lokal konflikt på Nørrebro til et landsdækkende fænomen?


Vrede unge mænd forsøger at besvare disse spørgsmål ved at afdække udviklingen i landets udsatte boligområder fra slutningen af 90’erne og frem. Bogen bygger på interviews og samtaler igennem en lang periode med nogle af de unge selv – både dem, som var på gaden, og dem som afstod fra at deltage i optøjerne – og med skolelærere, socialarbejdere, betjente, og pædagoger. Bogen arbejder – i journalistisk form – med sociologisk teori om ”vrede unge mænd” i et forsøg på at trænge om bag mediernes dækning af ”ghettoen” og dens unge beboere.

Aydin Soei (f. 1982) er BA i journalistik og cand.public. i sociologi og medborgerskab fra Syddansk Universitet. Han har arbejdet for Dagbladet Information samt P3 Nyheder og underviser i dag på Krogerup Højskole. Derudover er han formand for foreningen Ansvarlig Presse og afholder jævnligt foredrag om medier, medborgerskab og minoriteter.

Aydin Soei har tidligere skrevet bogen Skyld – historien bag mordet på Antonio Curra om to drenges vej ind i en kriminel løbebane i de københavnske bydele Nørrebro og Tingbjerg.



Cees Nooteboom
Philip og de andre

Roman. Oversat fra hollandsk af Hans Chr. Fink
196 sider. Pris: 249 kr.
Udgivelsesdato: Fredag den 8. april

Cees Nooteboom var 21 år, da han skrev din debutroman Philip og de andre, der udkom i Hollands i 1955. Dengang havde den senere så berejste hollandske forfatter endnu kun set lidt af verden.

Romanen begynder med fortællerens, den tiårige Philips, besøg hos en onkel, en sky homoseksuel, som introducerer Philip til musikkens verden. Det bliver hans første smag af kunstens eskapisme. Senere – som en ung mand – vender Philip tilbage for igen at bo hos onklen, inden han begiver sig ud på en rejse i Europa.

På stop gennem Europa hører han adskillige usædvanlige og fantastiske historier. Eller snarere: begynder at jagte historier. I Provence møder han den bortløbne munk Marventer, som fortæller ham en fortryllende historie om en pige med et orientalsk udseende, som lever i virkeligheden bag virkeligheden og har valgt ”livet bag den første, den synlige virkelighed”.

Philip bliver voldsomt optaget af munkens historie, ja han forelsker sig i den kvinde han hører om, og beslutter sig for at lede efter hende i virkeligheden. Philip ender med at finde hende i Kruså og sammen rejser de til København og derfra videre til Stockholm, hvor hun forlader ham for på ny at søge sin egen frihed.


Den kendte tyske filosof Rüdiger Safranski har skrevet et meget personligt efterskrift til denne udgave af Philip og de andre. ”Denne bog blev min personlige kultroman,” skriver han.

Med denne roman indleder Tiderne Skifter en serie udgivelser af store internationale forfatteres debutromaner som aldrig tidligere har været udgivet på dansk.


Emmanuel Carrère
Andre liv end mit

Roman. Oversat fra fransk af Mette Olesen
244 sider. Pris: 269 kr.
Udgivelsesdato: Lørdag den 2. april

Andre liv end mit eget. Historien begynder på Sri Lanka i 2004. Den franske forfatter Emmanuel Carrère holder juleferie med Hélène og deres sammenbragte børn i et forsøg på at puste liv i et lidt træt forhold. Så kommer tsunamien. Som de overlever. I første omgang er de lykkelige over alle at være sluppet uskadt, men rystes kort efter af mødet med en fransk familie, hvis lille datter er druknet.

Efter parrets hjemkomst til Frankrig følger snart en anden død. Juliette – Hélènes søster – taber kampen mod en kræftsygdom. Carrère, der ikke har været specielt tæt på Juliette, beslutter sig for at skrive historien om hendes liv. Han påbegynder en veritabel research; fører lange samtaler med hendes mand, opsøger også hendes nærmeste kollega, der, ligesom hun selv, er undersøgelsesdommer. Fortalt som var det en roman, vokser et ømt og nøgternt portræt frem, både af Juliette og hendes verden – og af fortælleren selv.

Andre liv end mit er et mesterstykke i den romangenre man kalder autofiction. Det er samtidig en betagende hyldest til det ekstraordinære i det almindelige, til hverdagen og til den måde vi alle sammen griber ind i hinandens liv – en roman som det lykkes at gøre det litteraturen søger: at genskabe virkeligheden.

Emmanuel Carrère (f. 1957) er fransk forfatter. På dansk er tidligere kun udkommet romanen Modstanderen i 2001. Han har modtaget flere priser for sine bøger, som bliver udgivet i en lang række lande.


Stéphane Hessel
Gør oprør!

Pamflet. Oversat fra fransk af Agnete Dorph Stjernfelt
38 sider. Pris: 48 kr.
Udgivelsesdato: 7. april 2011

2 millioner eksemplarer solgt i Frankrig. 300.000 solgt i Tyskland på to uger, nummer 1 på alle bestsellerlister i Italien og Spanien – og nu kommer den på dansk!

På få måneder har 2 millioner franske kvinder og mænd, unge og gamle, købt denne pamflet – skrevet af en 93-årig veteran fra den franske modstandskamp under anden verdenskrig. Den lille bog på 38 små sider er de sidste årtiers mest forbavsende salgssucces. Måske på grund af dens forfatters høje alder, men nok snarere på grund af dens enkle, utvetydige budskab: Gør oprør!


Stéphane Hessels kampskrift har to hovedpunkter. Det ene lyder: Stop ligegyldigheden! Luk øjnene op, engagér jer! Pengenes magt har aldrig været større; finansmarkedernes diktatur aldrig mere grænseoverskridende; forskellen mellem de fattigste og de rigeste er større end nogensinde. Der er grunde nok til bogens andet budskab – som lyder: Vær indignerede! Tiden råber på en ny protestkultur, på oprør nu og her. Hessel peger på en stribe oprørende ting omkring os, som burde vække vores indignation. Alt sammen stærke argumenter for det afgørende, livsvigtige: forpligtelsen til at leve med sit engagement intakt. Værst af alt er ligegyldigheden.

Stéphane Hessel blev født 1917 i Berlin, men indvandrede med sine forældre til Frankrig 1925. Som aktiv i modstandskampen blev han pågrebet af Gestapo og anbragt i tysk kz-lejr. Var efter krigen i udenrigstjenesten og med til at formulere FN’s erklæring om de universelle menneskerettigheder. Har desuden været Frankrigs FN-ambassadør og bestridt flere andre høje poster.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar