tirsdag den 11. oktober 2011

Fandenivoldsk klassiker

Laurence Sternes fortælling om familien Shandy er en af de mest underholdende og originale romaner, engelsk litteratur har frembragt.

Romanklassikeren om familien Shandys liv i begyndelsen af 1700-tallet er en af de første romaner i litteraturhistorien. Titelfiguren og fortælleren Tristram Shandy forsøger at skrive sin selvbiografi, men livet er hurtigere end skriften, og snart ser han sig overhalet af begivenhederne, som han ikke magter at omsætte til en enstrenget fortælling.Centralt i den vildvoksende beretning står fader Shandy og hans labyrintiske livssyn, den militærtossede onkel Toby, korporal Trim, pastor Yorick, Dr. Slop, enkefru Wadman og selvfølgelig fortælleren selv, der ganske vist først kommer til verden halvvejs inde i bogen. Tristram Shandys levned og meninger er en munter leg med fortællekunsten, fuld af humor og sproglig vitalitet, burleske sidespring og fandenivoldske indslag, der konstant forsinker og afsporer historien. Morten Søndergaard har skrevet efterord.

Laurence Sterne (1713-1768) var uddannet på Cambridge og blev præst i Yorkshire. I 1760 udgav han de to første bind af hovedværket Tristram Shandys levned og meninger, der omgående blev en succes - og vakte skandale, både i hjemlandet og i Europa.

Den uventede litterære succes bragte ham en gejstlig forfremmelse. Efterfølgende udgav han de næste syv bind i serien om Tristram Shandy. Sterne udgav også flere samlinger af højst utraditionelle prædikener, og kun tre uger før hans død udkom det sidste værk, 'En følsom rejse gennem Frankrig og Italien'.

Laurence Sterne
TRISTRAM SHANDY
Originaltitel: The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman
Oversat af: Bente Ahlers Møller
Omslagsgrafiker: Camilla Jørgensen
ISBN: 978-87-638-1521-5
638 sider, vejl. pris 199,95 kr.
Udgivelsesdato: 21. oktober 2011
Udkommer i Rosinantes klassikerserie

I foråret 2012 udkommer:
Elie Wiesel: Natten. Daggry. Dagen
Ingen kommentarer:

Send en kommentar