tirsdag den 11. oktober 2011

Den mest udbredte bog efter Biblen …

Således siges det. Under alle omstændigheder er Robinson Crusoe en helstøbt klassiker. I den ikoniske figurs skæbne og livsforståelse brydes religiøse, filosofiske, økonomiske og politiske motiver. Historien om manden, der genskaber civilisationen forfra med egne hænder på en øde ø, er en af de store europæiske myter.



Robinson er en sømand fra York, der fortæller, hvordan han overlever 28 år på den ubeboede ø ved Amerikas kyst, hvor han bliver skyllet i land efter et skibbrud.
Efter mange år opdager han, at hans ø med mellemrum besøges af et menneskeædende stammefolk, og på et tidspunkt befrier han en vild indfødt, der skulle have været ofret, og kalder ham Fredag.
Robinson Crusoe er historien om en mand, der genskaber civilisationen med egne hænder og konfronteres med en række etiske og religiøse problemstillinger i forhold til overlevelsen. Romanen har sat sig betydelige litterære spor - og lagt navn til begrebet robinsonade.

Daniel Defoe (1660-1731), britisk forfatter.
Da han ikke var medlem af statskirken, var han udelukket fra universitetsstudier og blev i stedet forretningsmand. Defoe var politisk aktiv og deltog i et oprør mod Jakob II, der sendte ham i eksil i tre år. Han udgav satiriske pamfletter og var en kompromisløs journalist, hvilket først sendte ham i gabestokken, og senere i forvaring.
Da han blev løsladt, startede han tidsskriftet The Review med nyheder fra udlandet, politiske kommentarer og læserbrevkasse.
Udover Robinson Crusoe, der udkom i 1719 (da. 1744), er hans mest kendte romaner Moll Flanders (1721) og Roxana (1724).

Daniel Defoe
ROBINSON CRUSOE
Originaltitel: Life and Strange Surprizing Adventures of Robinson Crusoe, of York Mariner
Oversat af: Mogens Boisen
Omslagsgrafiker: Camilla Jørgensen
ISBN: 978-87-638-1844-5
314 sider, vejl. pris 199,95 kr.
Udgivelsesdato: 21. oktober 2011
Udkommer i Rosinantes klassikerserie.

I foråret 2012 udkommer i samme serie: Elie Wiesel: Natten. Daggry. Dagen











Ingen kommentarer:

Send en kommentar